www.CLICK4CRETE.gr
espresso

espresso (Short Black)

Ο espresso αποτελείται από μια ομοιόμορφη , κανελί με κόκκινες ραβδώσεις κρέμα και καφέ με γεμάτο σώμα , ισορροπημένη γεύση και μακρά επίγευση. Φτιάχνεται από καβουρδισμένο και αλεσμένο καφέ σε αναλογία 7-9 γρ. καφέ με νερό υψηλής πίεσης στους 90,5-96 C

Το μικρό εσπρεσάκι είναι το θεμέλιο για κάθε espresso. Ο όρος shot αναφέρεται στο γεγονός ότι είναι απλά μια μερίδα (shot) εσπρέσο, χωρίς να προστίθεται επιπλέον νερό εκτός από αυτό που χρησιμοποιείται για να παρασκευάσει τον καφέ. Ονομάζεται black  φυσικά από το χρώμα του καφέ, λόγω του γεγονότος ότι δεν υπάρχει προσθήκη γάλακτος. Ένα short black περιέχει 25-30ml espresso και σερβίρεται σε ένα μικρό φλιτζανάκι. Αν είναι καλός short black θα έχει μια παχιά κρέμα στην κορυφή. Αυτός ο καφές είναι φυσικά η βάση για όλους τους καφέδες εσπρέσο.


καφέ αμερικάνο (Long black)

Ο καφές αμερικάνο συνήθως σερβίρεται σε ένα ψηλότερο ποτήρι ή κούπα, που και αυτή όμως περιέχει 30ml espresso. Στη συνέχεια προστίθεται ζεστό νερό και γι΄αυτό ονομάζεται long black γιατί ο όγκος του καφέ αυξάνεται με την προσθήκη νερού. Λέγεται black γιατί επίσης σερβίρεται χωρίς γάλα. Αν θέλετε περισσότερο καφέ, τότε μπορούμε να βάλουμε διπλή δόση εσπρέσο για να διατηρήσουμε την αναλογία του νερού με τον καφέ. Δεν πρέπει να μπερδεύουμε όμως αυτόν τον καφέ με τον διπλό εσπρέσο.

Lungo espresso

Ενώ ο αμερικάνο είναι ένας καφές που αποτελείται από μια δόση εσπρέσο με μετέπειτα προσθήκη ζεστού νερού, ο lugo είναι καφές που φιλτράρεται για περισσότερη ώρα και φυσικά έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα καφέ από τον αμερικάνο.

Vienna

Ο βιενέζικος εσπρέσο είναι πολύ απλά ένας  long black που σερβίρεται με χτυπημένη κρέμα αντί για γάλα και ζάχαρη.

Ristretto

O ristretto μοιάζει με τον short black αλλά η διαφορά είναι ότι είναι πιο φινετσάτος. Ενώ για να φτιάξουμε ένα κανονικό εσπρεσάκι αφήνουμε το νερό να περάσει μέσα από τον αλεσμένο καφέ μέχρι 30 mls espresso, για να κάνουμε τον ristretto αφήνουμε το νερό να περάσει μέχρι να έχουμε 15 mls καφέ. Έτσι, παίρνουμε μόνο την καλύτερη γεύση του καφέ. Θεωρείται ότι μετά τα 15 mls, αυτό που θα εξαχθεί από τον καφέ θα είναι μόνο οξύτητα και καφεΐνη, κάτι που αλλάζει την γεύση του εσπρέσο.

 Espresso doppio – Διπλός
Διπλή ποσότητα εσπρέσο και σερβιρισμένος σε φλυτζάνι 150ml. Η ποσότητα είναι περίπου ίδια με του εσπρέσσο lungo αλλά έχει διπλάσια ποσότητα καφέ.

Caffe corretto
Espresso με μικρή ποσότητα οινοπνευματώδους ποτού όπως γκράπα, λικέρ, κονιάκ ή μπράντυ.

Double no fun
Καφές φτιαγμένος με άπαχο γάλα και ντεκαφεϊνέ εσπρέσσο.



ΒΑΣΙΚΑ EIΔΗ ΚΑΦΕ ΕΣΠΡΕΣΣΟ ΜΕ ΓΑΛΑ


Cappuccino
Kαπουτσίνο είναι ένας καφές που αναγνωρίζεται εύκολα, λόγω του αφρού με τον οποίο σερβίρεται. Όταν το γάλα "ατμιστεί", ο barista εγκλωβίζει ποσότητα αέρα στο γάλα και αυτό με τη σειρά του δημιουργεί μια μεγαλύτερη ποσότητα αφρού. Ένα καπουτσίνο γενικά έχει ακόλουθες αναλογίες:

1/3 δόση Espresso
1/3 δόση γάλα στον ατμό
1/3 αφρόγαλα

Η λέξη προέρχεται από το ιταλικό Cappuccio, που είναι υποκοριστικό που σημαίνει «κουκούλα» παραπέμποντας στους Καπουτσίνους μοναχούς και σε ένα μικρό είδος πιθήκου, κόκκινου - καφέ χρώματος.

Latte
O latte είναι επίσης ένας καφές με βάση το γάλα, που σερβίρεται ανάλογα με την καφετέρια που το βγάζει. Σε γενικές γραμμές, ένας καλός latte γίνεται με εσπρέσο, γάλα στον ατμό και περίπου ένα εκατοστό κρέμα γάλακτος στην κορυφή.

Flat White
Ένας flat white καφές μοιάζει με latte και είναι ένας καφές με βάση το espresso και προσθήκη γάλακτος. Το γάλα του flat white δεν έχει μέσα του περισσότερο αέρα, καθώς δεν έχει γίνει stretched. Έτσι, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι εσπρέσο με γάλα στον ατμό, με καθόλου ή χωρίς αφρό.

macchiato
Είναι ένας κανονικός εσπρέσο με πολύ λίγο αφρό γάλακτος. Tο γάλα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1/3 του όγκου του εσπρέσο.

caramel macchiato
είναι στην ουσία ένα κανονικό εσπρέσο στο οποίο ρίχνουμε λίγο αφρόγαλα από πάνω (γι' αυτό και ονομάζεται macchiato) και επίσης προσθέτουμε λίγο σιρόπι καραμέλας και ελάχιστη βανίλια.

Espresso con pana
Ένας Eσπρέσο macchiato που αντί για αφρόγαλα χρησιμοποείται μία κουταλιά σαντιγί ή πλούσια κρέμα γάλακτος

Cafe mocha
1/3 εσπρέσο, 1/3 ζεστή σοκολάτα, 1/3 ζεστό γάλα, που προστίθενται με αυτή τη σειρά.
Ο καφές αυτός είναι ένας υπέροχος συνδυασμός από πλούσια γεύση σοκολάτας και τολμηρές νότες καφέ. Ο καλύτερος καφές Mocha είναι αυτός που χρησιμοποιεί μαύρη ζεστή σοκολάτα, την αναμιγνύει με εσπρέσο και ύστερα την ανακατεύει απαλά με γάλα στον ατμό, σε στυλ latte. Η χρήση της μαύρης σοκολάτας εξασφαλίζει ότι το ποτό δεν θα είναι υπερβολικά γλυκό σε σύγκριση με ένα απλό ρόφημα σοκολάτας. Η καλύτερη στιγμή για να απολαύσετε έναν καφέ μόκα είναι ένα κρύο χειμωνιάτικο πρωί. Για έξτρα απόλαυση, κάποιοι ζητούν πάνω από τον καφέ και προσθήκη κρέμας σαντιγί.

Mochaccino
Καπουτσίνο με σοκολατένιο αφρόγαλο

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη